Kinderen, jongeren en de Senaat

De Senaat zet geregeld zijn deuren open voor kinderen en jongeren. Elk jaar kan het Scholierenparlement er terecht, vullen de kinderen van Place aux enfants het halfrond en bezet het Jeugd Parlement Jeunesse de wandelgangen en vergaderzalen. Door rollenspel en discussie maak je daarbij concreet kennis met de werking van het parlement en het samenleven als burgers.
Kinderen en jongeren nemen ook deel aan de jaarlijkse herdenking van Wapenstilstand op 11 november.
En natuurlijk zijn ze, samen met hun ouders, meer dan welkom op 21 juli, nationale feestdag en opendeurdag in het federaal parlement.

Hier vind je een overzicht van de voorbije events.

~ ~ ~

12-16 februari 2018

Jeugd Parlement Jeunesse

Een week lang debatteren 120 jongeren tussen 18 en 25 jaar in de Senaat over vier fictieve wetsvoorstellen: herfederalisering en federale bevoegdheidsafbakening, hervorming van het huwelijk, politiehervorming en circulaire economie. Op die manier maken ze zich vertrouwd met de parlementaire werking.

Ministers werken wetsontwerpen uit. Senatoren bespreken en stemmen hierover. De Raad van State staat klaar om advies te geven. Tolken nemen de simultaanvertaling voor hun rekening. Journalisten maken reportages in beeld en schrift. Op 15 en 16 februari richt het JPJ een virtuele zetel op in de Senaat. Via een live uitzending geeft deze een 360°-panoramabeeld van de plenaire sessies aan de burger om vanuit een nieuwe invalshoek belangstelling te tonen voor het politieke debat.

Het Jeugd Parlement Jeunesse groeide uit het initiatief van jongeren zelf over de taalgrens heen. Van 12 februari tot 16 februari 2018 ontving de Senaat voor de 10de keer het Jeugd Parlement Jeunesse (www.jeugdparlementjeunesse.be).
Fotoreportage

Meer events